Evlerdeki en büyük sorunlarından bir tanesi klozetlerde ya da rezervuarlarda meydana gelen arızalardır. Özellikle rezervuarlar hassas bir çalışma sistemine sahip oldukları için tuvaletlerdeki arızaların büyük bir kısmı rezervuar kaynaklı olabilir. Eğer rezervuar, gömme rezervuar ise bu rezervuarların tamir edilmesi klozet üstü rezervuarlara oranla daha zordur diyebiliriz.
Gömme sifon olarak da bilinen gömme rezervuarlar bina inşaat halindeyken fayans örme işleminden önce duvarın içine yerleştirilerek montajı yapılabilir. Hem gömme rezervuarlarda hem de klozet üstü rezervuarlarda en yaygın görülen arıza su kaçağı arızasıdır.
Eğer rezervuarınız su kaçırıyor ise tamirine başlamadan önce ilk yapılması gereken işlem dairenin su vanasını kapatmaktır. Bu işlem hem tedbir amaçlı hem de daha rahat bir çalışma ortamı sağlamak için yapılmalıdır. Bu işlemden sonra gömme rezervuara su akıtma butonun olduğu yer açılarak ulaşılır. Buton kapağı alındıktan sonra rezervuar kenarlarında bulunan tırnaklar açılır ve vida başlıkları açılmak için boşa çıkar. Birçok marka gömme rezervuar bu bölgede plastik vida ve somon kullanır. Dolasıyla söküm esnasında herhangi bir tornavidaya ihtiyaç yoktur.
Gömme rezervuarın buton altındaki çerçevesi çıkarıldıktan rezervuara su girişini sağlayan vana da kapatılır. Rezervuar içinde kalan su boşaltılır. Böylece sifonun içi müdahale edilmek için uygun hale getirilmiş olur. Rezervuar içindeki su boşaltıldıktan sonra butonlara giden kollar sökülür ve boşaltma grubu sökülür. Bir çok rezervuar modelinde boşaltma grubu herhangi bir vida ile bağlı değildir. Boşaltma grubunu çıkarmak için yuvasından hafifçe çekmek yeterlidir.
Rezervuar içindeki boşaltma grubunun alt bölümüne yer alan contanın eskimesi, yerinden oynaması ya da klik sisteminin bozulması gibi sebeplerden dolayı klozet içinde sürekli bir su akıntısı meydana gelebilir. Bu akıntı çok az gibi görünse de gün boyu sürekli şekilde aktığı için hem su faturasının yüksek gelmesine hem de çevre açısından temiz suyun boş yere akmasına neden olur. Dolayısıyla klozet rezervuarlarındaki su kaçaklarının kesinlikle tamir edilmesi gerekir.
Eğer Boşaltma grubunun conta kısmında herhangi bir deforme durumu yoksa sadece klik sisteminde bir bozukluk varsa ya da conta yerinden oynamışsa söz konusu arıza giderilerek boşaltma gurubu yerine monte edilir. Ancak eğer contada herhangi bir kireçlenme meydana gelmişse bu kireçlenmenin aynısı contanın temas ettiği rezervuarın tabanındaki su deliğinin etrafında da meydana gelmiştir. Böyle bir durumda yapılması gereken işlem hem contadaki hem de rezervuarın tabanındaki kireçlenmenin giderilmesidir. Kireçlenmenin giderilmesi için yapılması gereken işlem ise kireç sökücüyle bu parçaların bölgelerin temizlenmesidir. Ancak boşaltma grubunun içindeki contada bir deforme söz konusu ise yapılacak olan işlem deformenin değiştirilmesidir.
Ülkemizde şebeke sularının birçoğunun yüksek oranda kireç barındırdığı düşünüldüğünde rezervuarların zaman içinde arızalanması oldukça normal bir durumdur. Boşaltma grubunun ucunda bulunan contada ve klozetin tabanında meydana gelen kireçlenme zaman içinde conta ile klozet tabanının birbirine kavuşmasına neden olur. Çünkü bu iki parça arasında bir kireç tabakası oluşur ki bu tabaka birkaç milimetre kalınlığında bile olsa deliğin tam olarak kapanmasına engel olur ve su sızar. Suzan bu su da rezervuarın tamamen dolmasına engel olur ve rezervuar içinde sürekli bir su sirkülasyonu olur.
Rezervuar tamir işlemleri her ne kadar herkesin yapabileceği işlermiş gibi görünse de kesinlikle tecrübe ve beceri gerektiren bir iştir. Bunun yanı sıra rezervuar arızasının durumuna ve nedenine göre yedek parçaya da ihtiyaç duyulabilir.
Gömme rezervuarlarda yaşanan arızalardan bir tanesi de taharet musluğu arızalarıdır. Hem klozet üstü hem de gömme rezervuarlarda taharet musluklarının vanaları her zaman ayrıdır. Dolayısıyla taharet musluklarına gelen su başka borulardan gelmektedir ve vanası farklıdır. Taharet muslukların çalışma şekilleri normal musluklar gibidir. Depolanan bir suyu değil de direk şebekeden gelen suyu kullanıcıya ulaştırır. Taharet musluklarına gelen su rezervuardan gelmez. Dolayısıyla taharet musluklarının arızaları kaynakları rezervuardan bağımsızdır.
Taharet musluklarında en yaygın görülen arıza da yine sürekli az miktarda bir su kaçağıdır. Bu kaçak da tıpkı rezervuar kaçağında olduğu gibi gün boyu aktığı için hem ev ekonomisine hem de çevreye büyük zararı vardır.
Taharet musluklarının arızalanmasının en büyük sebebi ise taharet musluğunun vanasının içindeki contaların zaman içinde eskimesi ve kireçlenmesidir. Bir İngiliz anahtarının yardımıyla vana sökülüp içindeki contanın değiştirilmesiyle taharet musluğu arızası giderilmiş olur.
Her türlü gömme rezervuar ve taharet musluğu arızaları için uzman ekibimizle hizmet veriyoruz. Bu tür arızaların uzmanlık ve deneyim gerektirdiğini hatırlatarak her türlü konuda yaptığımız işin arkasında durduğumuzu bilmenizi isteriz.