Tesisatçım

Rezervuar İç Takımı Su Kaçırıyor

...
Rezervuar İç Takımı Su Kaçırıyor
Rezervuar İç Takımı Su Kaçırıyor

Evlerde ve işyerlerinde en çok rastlanan klozet sorunlarından bir tanesi rezervuarın iç takımının su kaçırmasıdır. Rezervuarların su kaçırmasının birçok farklı sebepleri olabilir. Biz de bu yazımızda öncelikle bu su kaçırmaların sebeplerini tek tek açıklayacağız. Bu sebepleri açıklarken de tamiri için yapılması gerekenlere de değineceğiz.

Rezervuar Su Akıntısının Nedenleri

Rezervuarlarda su akıntısının en büyük sebeplerinden bir tanesi rezervuarının şamandıra ayarındaki bozukluktur. Özellikle eski tip rezervuarlarda klasik şamandıra sistemi kullanılmıştır. Şamandıralar doldurma ve boşaltma grubu arasındaki su miktarının dengesini ayarlar. Başka bir deyişle rezervuar içindeki şamandıra adeta bir su terazisi görevi görür. Rezervuarın içine yeteri kadar su dolduğunda su gelirinin otomatik olarak kapanmasına ve rezervuar içindeki su boşaltıldıktan sonra da su gelirinin açılmasını sağlar. Şamandıraya sahip rezervuarların su akıtmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi şamandırada meydana gelebilecek aksaklıklardır.

Şamandırayı mekanizmaya tutan ip zaman içinde deforme olmuş ve özelliğini yitirmiş olabilir. Bazı rezervuarlardaki şamandıralar ise ince bir zincirle mekanizmaya bağlıdır. Bu ipe oranla daha dayanıklı bir montaj seçeneği olsa da son yıllardaki klozet sistemleri kadar kullanışlı değildir. Eğer evde küçük çocuğunuz varsa onu tuvalete götürdüğünüzde sırf meraktan da olsa sifonu çekmek isteyecektir.

Bazı sifonların basmalı bazıları ise yukarı doğru çekmeli olduğu için özellikle çekmeli sifonlar çocuklar söz konusu olunca daha kullanışsızdır diyebiliriz. Çünkü çocuk onun ayarını bilmeyip çekebildiği kadar yukarı çekmek isteyecek mekanizma içinde başta şamandıra olmak üzere birçok parçaya zarar verecektir.

Çocuklar tarafından rezervuarın mekanizmasına verebilecek en büyük zararlardan bir tanesi rezervuar içindeki parçaları birbirlerine bağlayan ip ya da zincirlerin koparılmasıdır diyebiliriz. Burada meydana gelebilecek bir ayarsızlıktan dolayı rezervuar sürekli bir su akıntısına neden olur. Eğer herhangi bir yedek parça gerekmiyorsa rezervuarın kapağını açarak şamandıra ayarlarını deneme yanılma yöntemiyle bularak tamir edebilirsiniz. Ancak bu işlemi denemiş ve sonuç alamamışsanız, mutlaka tecrübeli bir tesisat ustasını arayın.

Rezervuarda su akıntısının nedenlerinden bir tanesi de kireçlenmedir. Yeni rezervuar modellerinde şamandıra klasik bir şekilde değildir. Yeni rezervuarlarda boşaltma grubu adı verilen ve ucunda conta bulunan bir mekanizma vardır. Bu mekanizma eski model şamandıraların yaptığı işi yapar ve rezervuara su giriş ve çıkışlarını su basıncına göre açar ve kapatır.

Yeni rezervuarlarda bulunan boşaltma grubu eski modellere göre daha avantajlı ve kullanışlı olmasına rağmen su kaçırma sorunu bu tür rezervuarlarda da vardır.

Eğer rezervuar su kaçırıyor diyorsanız ilk bakmanız gereken yerlerden bir tanesi boşaltma grubunun ucunda bulunan contadır. Bu conta rezervuarın tabanında bulunan klozete gidecek olan su giderini kapatarak sürekli su gidişini engeller. Ancak bu işlemini kireçlenmeden dolayı zamanla tam anlamıyla yapamaz hale gelir. Böyle bir durumda yapılması gereken işlem hem contanın ucunda ve contanın temas ettiği yerde bir kireçlenme olup olmadığına bakmaktır. Çok yüksek ihtimal ile burada biriken kireçler contanın tam olarak gideri kapatmasına engel oluyordur ve klozetin alttan su kaçırmasına neden oluyordur. Conta, tıpama işlemini tam olarak gerçekleştiremediği için hiç kullanılmadan çok miktarda su boşa akmış olur.

Sifondan sürekli su akmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi olan contada ve sifon tabanındaki kireçlenmenin iki çözümü vardır. Birincisi kireçli conta değiştirilerek klozetten sürekli su akıyor mu kontrol edilmesi gerekir. Eğer su akımı devam ediyorsa bu kez de klozetin tabanındaki kireçlenmenin de kireç sökücü vb gibi bir kimyasalla temizlenmesi gerekir. Bu işlemlerden sonra rezervuardan sürekli su gelme sorunu büyük ihtimalle çözülmüş olacaktır.

Rezervuarın Altından Su Geliyor

Rezervuardan sürekli su gelen noktalardan bir tanesi de rezervuarın altında bulunan ve rezervuarın klozete bağlanmasını sağlayan uzun somunların çevresidir. Somunların olduğu bölgede sürekli bir su akıntısının olmasının sebebi somunlar için kullanılan contaların zamanla eskimesidir. Su içindeki kireç ve klor zamanla bu malzemenin yıpranmasına neden olur. Bu contaları değişmek için somunların sökülmesi ve yerine aynı ölçülerde contaların takılması gerekmektedir. Bu işlemden sonra sorun büyük oranda çözülmüş olacaktır. Sorun hala devam ediyorsa somunun çevresine silikon uygulanabilir.

Klozetten su sızabilecek bölgelerden bir tanesi de klozetin fayansla temas ettiği bölgedir. Buralardaki derz dolguların zamanla kopması ve eskimesi gibi sebeplerden dolayı klozetin taban çevresinde bir sızıntı olabilir. Klozet içinde bulunan ve akan suyun her zaman temiz olmadığını düşündüğümüzde bu hiç de hijyenik olmayan bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken şey klozeti ev halkının kullanımına kapatarak klozet çevresindeki eski derz dolguları kazımaktır. Kazınan derz dolgulardan sonra alan iyice temizlenir ve yeni derz dolgu çekme işlemi yapılır.  

Rezervuar ve Sifon Akıntısı İçin Bizi Arayın

Firma olarak çok iyi biliyoruz ki tesisat işleri ciddi bir tecrübe ve uzmanlık gerektirir. Bazı binalardaki birçok rezervuar su akıntısının en büyük sebeplerinden bir tanesi de düşük kalitede işçiliktir. Bu anlamda biz her zaman yaptığımız işin arkasında durarak birinci önceliğimizi her zaman müşterilerimizin memnuniyeti ve mutluluğu olarak gördük. Bu anlayışla yaptığımız bütün işlerimizde her zaman iyi bir işçilik ve kaliteli yedek parça kullandık.

Her türlü su akıntısı, tıkanma, klozet ve rezervuar tamiri gibi ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.