Tesisatçım

Sifon Tamiri Nasıl Yapılır?

...
Sifon Tamiri Nasıl Yapılır?
Sifon Tamiri Nasıl Yapılır?

Evlerdeki ve işyerlerinde sifonlarda yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi rezervuar su kaçağı sorunudur. Eğer rezervuar su akıtıyor ise bunun bir kaç farklı nedeni olabilir. Sifon tamiri konusunda yapılması gereken ilk şey kesinlikle sorunun tam olarak nereden kaynaklandığını tespit etmektir.

Hem gömme rezervuarlarda hem de klozet üstü sifonlu modellerde bazı sorunların nedeni ortak olabilir. Zaten gömme rezervuarlar çalışma prensibi olarak diğer klozet üstü sistemle aynı özelliklere sahiptir. Aralarındaki fark sadece gömme rezervuarların binanın kaba inşaatı sırasında duvarın içine monte edilmiş olmalarıdır.

Klozette Su Kaçağının Nedeni Nedir?

Sifonlarda en sık rastlanan sorunlardan bir tanesinin sürekli su kaçağı problemi olduğunu önceden belirtmiştik. Klozetteki su kaçağının en yaygın nedeni ise rezervuar içindeki boşaltma grubunun ucunda bulunan contaların zaman içinde deforme olması ya da kireçlenmesidir. Ülkemizdeki şebeke sularının birçoğunun kireçli olduğu düşünüldüğünde bu mekanizmanın kireçlenmesi oldukça normaldir.

Sürekli su birikintisinin ve akıntısının olduğu bir alanda su kireçlenmesi kaçınılmaz bir sonuç gibidir. Bu kireçlenme özellikle suyun çıkış güzergahı olan rezervuardan klozete su akışını sağlayan deliğin çevresinde oluşur. Hem delik bölgesinde hem de boşaltma kutusunun tıpa bölümünde meydana gelen kireçlenme zaman içinde katmanlaşır ve kalın bir hal alır. Bu kalınlık, zamanla boşaltma grubunun ucundaki conta da denilen tıpanın rezervuar tabanına tam olarak oturmamasına ve küçük boşluklarının oluşmasına neden olur. Bu boşluklar iğne ucu kalınlığı kadar da olsa bu bölümlerden su kaçağı meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Sifonlardaki su kaçağını önlemek için rezervuar içinde meydana gelebilecek bir kireçlenmenin önüne geçilebilir. Yani bu aslında rezervuardan su kaçağı olmadan önce de yapılabilecek bir işlemdir. Ancak çoğu kişi bu durumu bilmediğinden ya da göz ardı ettiğinden dolayı uygulamaz. Mutfakta kullanılan kireç sökücülerin yardımıyla rezervuar içinde kireçlenmenin önüne geçilebilir. Yılda 2-3 kez rezervuara bir miktar kireç sökücü dökmek rezervuar içindeki ve boşalma vanasında meydana gelen kireçlenmeleri söker. Tabii bu durum sadece bir önlemdir.

Sifonun Altındaki Su Kaçağı

Sifonlarda sürekli bir su kaçağının olduğu yerlerden bir tanesi de rezervuarın altındaki bağlantı bölgeleridir. Bu bölgeler uzun demir bağlantı somunlarının bulduğu yerdir. Buradaki deliklerden geçirilen somunlar sayesinde rezervuar klozete sabitlenir. Böylece rezervuar her türlü düşme ve kayma gibi tehlikelerden korunmuş olur. Rezervuarın klozet üstünde sabit kalması oldukça önemlidir. Çünkü rezervuardan klozete akacak su için açılmış olan deliklerin aynı hizada olması gerekir. Buradaki hafif bir kayma su kaçağına neden olabilir. 

Rezervuarın altında bulunan bağlantı somunlarının delikleri de su kaçağı olabilecek bölgelerden bir tanesidir. Buralardaki bağlantı delikleri ile uyumlu olmayan somunların kullanılması bağlantı deliklerinden su akıntısına neden olabilir. Somunlar uyumlu olsa bile bu noktalarda su kaçağı olma ihtimali yine vardır.

Çünkü bağlantı somunları rezervuar içinden monte edilirken iki adet conta kullanılır. Bu contalardan bir tanesi düz iken bir tanesi de kubbe şeklinde bir contadır. Kubbe şekilli conta alta getirilir ve deliği tam olarak kapatmak için bir nevi conta görevi görür. Yani su kaçağını engelleyen en önemli parça bu kubbe şeklindeki contadır diyebiliriz. Bu contanın zamanla eskimesi ya da yerinden oynaması gibi sebeplerden dolayı bağlantı deliklerinden su gelebilir.

Rezervuarı klozete bağlayan somunlar için kullanılan contalar kolay kolay yerinden oynayabilecek parçalar değildir. Ancak herhangi bir darbe, klozete yaslanma ya da evdeki küçük çocuklardan kaynaklanan bazı durumlardan dolayı bu parçalar yerlerinden oynayabilir.

Rezervuar ve klozet bağlantı noktalarındaki su kaçağını tamir etmek için yapılması gereken ilk şey sifon içindeki suyu boşaltmak ve sifon vanasını kapatmaktır. Bu aşamadan sonra somunları sökerek tıpa görevi gören kubbe contalarının yerinden oynayıp oynamadığını tespit etmek gerekir. Eğer conta yerinden oynamışsa deliğe tam olarak yerleştirilerek somunlar sıkılır. Ancak contalar eskimişse yapılacak olan işlem yenisiyle contaları değiştirmektir.

Eğer sifonlarda su kaçağı konusunda yeteri kadar bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz, profesyonel tesisatçılardan hizmet almalısınız. Çünkü basit gibi görünen bu işlemleri yaparken klozetinize ve rezervuarınıza daha fazla zarar verebilirsiniz. Bu da size daha fazla maddi bir yük olarak geri dönebilir.