Kombi bakımı konusunda bilinen kulaktan dolma birçok yanlış bilgi vardır. Kombi markaları, doğalgaz faturaları ve kombi temizliği gibi konular komşular arasında konuşulan konulardan olduğu için bu yanlış bilgilerin yayılması da çok kolaydır.
Özellikle kış aylarının soğuk günleri için birçok kişi kombi bakımı, kombi temizliği ve petek temizliği gibi konularda araştırmalar yapar. Ancak unutulmamalıdır ki, başlı başına bir tesisat işi olan bu işlemler tamamen yetkili servis elemanları tarafından yapılmalıdır.
Hem mekanik hem de elektronik bir cihaz olan kombinin bakımı için uzman kişilerden hizmet almak çok önemlidir. Kombi bakımı konusunda bazı işlemleri kendi kendinize yapabilseniz de eğer kombiniz garanti kapsamında ise her türlü işlemin yetkili servisi tarafından yapılması daha doğru olacaktır.
Her ne kadar yetkili servis tarafından yapılması gerekse de kombi bakımı nasıl yapıldığından bahsetmekte fayda vardır. Kombi bakımının ilk aşaması kombinin çalışmasını kontrol etmektir. Eğer kombi kapalıysa bakım işlemine geçmeden önce mutlaka çalışır hale getirilip 5-10 dakika çalışması sağlanır.
Kombinin sorunsuz çalıştığından emin olduktan sonra yapılması gereken iki önemli işlem vardır. Bu işlemler kombinin gaz vanasını kapatmak ve elektriğini kesmektir. Kombiye giden elektrik ve gaz kesildikten sonra tesisat içindeki suyun boşaltılması gerekir. Su boşaltma işlemi tesisat içindeki farklı yöntemlerle yapılabilir.
Tesisat içindeki suyu boşaltmanın ilk yöntemi kombinin altında bulunan boşaltma vanası aracılığıyla yapılır. Boşaltma vanası piyasadaki kombilerin bazılarında varken bazılarında mevcut değildir. Boşaltma vanası olmayan kombili bir tesisatta ise banyodaki petekte bulunan boşaltma vanasından ya da banyoya en yakın petekten boşaltma işlemi yapılabilir. Tesisat içindeki suyun boşaltılması petekten su akmaz hale gelene kadar devam eder. Ayrıca tesisat içindeki suyun bittiği, kombi üzerindeki su basıncı göstergesinden de belli olur. Çünkü peteklerdeki su azaldıkça su basıncı göstergesi de düşer.
Yukarıda saydığımız tüm bu işlemler kombi bakımı için ön hazırlık işlemleridir. Bunlar evde herkesin yapabileceği işlemlerdir. Ancak bundan sonrası tamamen yeterlilik ve ustalık gerektiren işlemler olduğunu unutmamak gerekir. Kombi bakım işlemi ciddi anlamda bu işlemlerden sonra başlar. Kombi bakımına geçmek için kombinin kasasının ön kapağı ve paneli sökülür.
Panel söküldükten sonra ana eşanjör ve brülör temizliği yapılır. Brülör, hava ve yakıtın karıştırılmasını sağlayan kombi içindeki yanma mekanizmasıdır. Ana eşanjör ise brülörden gelen sıcaklık ile musluklara ve tesisatın kendi içine giden suyu ısıtmakla sorumlu parçadır. Bu parça ayrıca kombi içindeki en büyük parçalardan bir tanesidir. Brülörü temizlemek için ona giden kablo ve boruların tamamen sökülmesi gerekir.
Ana eşanjörün tüm bağlantılarını söktükten sonra ön yüzündeki parçası vidaları sökülerek alınır ve eşanjörün iç kısmına ulaşılır. Eşanjörün içinde oluşan tortular hafif nemli bez ya da elektrikli süpürgeyle temizlenir. Bu temizleme işleminde sirke ya da yağ çözücü malzemeler kullanılabilir. Ana eşanjörden ayrılan brülör de yine aynı yöntemlerle temizlenir.
Ana eşanjör ve brülör temizliğinden sonra kombinin yoğuşma giderinin de kontrol edilmesi gerekir. Sistem içinde tortu oluşabilecek bir diğer parça da burasıdır. Buralardaki tortu ana eşanjörden su ile birlikte çıkan tortulardır.
Kombi bakımında dikkat ve kontrol edilmesi gereken hususlardan bir tanesi hem kombinin içindeki hortumların hem de sistemin dışında kalan yoğuşma gideri hortumunun eğimidir. Yoğuşma suyu kombiden damla damla çıkan bir sudur. Bu su her ne kadar az miktarmış gibi görünse de uzun zaman içinde kullanım sonrasında büyük miktarlar oluşturur. Bu su, eğimi doğru verilmemiş hortumlarda zamanla birikir ve tortu oluşmasına neden olur.
Kombi içindeki hortumların bağlı olduğu yoğuşma sifonu da temizlenmesi gereken diğer parçadır. Hortumlar çıkarıldıktan sonra yoğuşma sifonu vidalardan sökülerek çıkarılır ve içi temizlenir.
Kombi bakımında kontrol edilmesi gereken parçalardan bir tanesi de genleşme tankıdır. Genleşme tankının içinde bulunan havanın yeterli olup olmadığına bakılmalıdır. Bu hava eğer eksikse, genleşme tankının sibobundan pompa yardımıyla hava basılabilir.
Kombi bakımı iki şekilde tasarruf sağlar. Bunlardan bir tanesi belirli periyotlarla bakımı yapılan kombilerin arızalanma ihtimali çok daha düşüktür. Periyodik bakımlar sayesinde kombinizde meydana gelebilecek herhangi bir arızanın önüne geçerek bütçenizi sarsacak arıza ve parça giderlerini önlemiş olursunuz.
Kombi bakımının tasarruf sağladığı ikinci bir durum ise kuşkusuz doğalgaz tüketimidir. Düzenli olarak bakımı yapılan kombiler bakımı yapılmayan kombilere oranla daha az doğalgaz tüketirler. Eşanjörün içinde oluşan tortular alevin eşanjör içindeki suya ulaşmasına engel olur. Böyle bir durumda hem kombi, sistem içindeki suyun ısınması için daha fazla yakıta ihtiyaç duyar ve kombi istenilen sıcaklığa daha geç gelir. Kombinin istenilen sıcaklığa geç gelmesi demek dinlenmeye daha geç bir zamanda geçmesi anlamına geliyor ki bu da fazla yakıt tüketimi demektir.
Bakımı düzenli yapılan kombilerin sağladıkları en önemli şey ise güvenliktir. Aslına bakıldığında oldukça tehlikeli bir cihaz olan kombilerin bakımı esnasında, gaz ayar kontrolleri, sızdırma riskleri, bacalı cihazlarda baca kontrolleri ve temizlikleri, işlemlerde yapılır. Oldukça önemli olan bu kontroller sayesinde başta doğalgaz kaçağı olmak üzere birçok tehlikeli durum önlenmiş olur.